Een reis over de wereld….

Vaak kom ik bij een familie binnen waar alles in het teken staat van het allermooiste meegeven aan de overledene. Geen moeite is te veel in de uitvaartweek. Alles opties worden gewikt en gewogen.

Ook deze keer. Prachtig, een rouwkaart in de drie talen van deze familie. Frans, Engels en Nederlands. Zo passend met een prachtige foto van edelherten. Zijn werk in de natuur was zijn passie. Een edelhert had zijn hart ooit geraakt en overgenomen. Er was niet alleen een mens gestorven maar ook een iemand met een edelhert-hart.

Zo werden ook deze week zijn vrouw en zoon gedreven door zijn passie in het leven. Perfectie op een warme en goede manier.

Zijn kist was gemaakt van verschillende soorten hout van over de wereld. Van plaatsen waar zijn hart hem ooit gebracht had. De stof waarmee hij was omhuld was van warme donkere geruite schotse wol. Op het deksel van de kist verbeeldde een bloemstuk de bosbodem. Een edelhertgewei lag midden tussen de wilde kruiden en bloemen en paddenstoelen. Wat kun je in de week van de uitvaart toch veel meegeven aan je geliefde.

En natuurlijk was het zoeken naar een passende plek voor een afscheidsdienst geen probleem. Er was ooit een oude kapel gezien en in herinnering gehouden. Tussen de herten op de Veluwe.

Het is belangrijk om te zorgen dat de dag van het afscheid in teken staat van deze gepassioneerde man. We reden op de dag van de uitvaart van zijn huis door een Veluws landschap met bloeiende heide en zonnestralen naar de kapel die zo paste bij hem en zijn familie.

En daar stonden familieleden, vrienden en kennissen al klaar om hem te ontvangen. De deuren gingen achter ons dicht en daar was de betovering. Alleen kaarslicht verlichtte de kapel, de overledene en de mensen. Bij het luisteren naar schotse muziek werd de kapel in ons hoofd verplaatst naar de Schotse Hooglanden. En bij het luisteren naar Franse muziek stond de kapel inmiddels in de Pyreneeën.  Wij waren op reis, samen met de overledene, op reis naar de plekken waaraan hij zijn hart had verpand. Wij waren getuige van zijn laatste tocht over de wereld.

Bij het verlaten van de kapel begeleiden de tonen van jachthoorns hem naar zijn laatste rustplaats.

De terugreis van zijn vrouw en zoon was in zeer dichte mist. De nieuwe werkelijkheid was vervaagd door de natuur.