Liefdevolle aandacht bij afscheid

Opbaren

Waar opbaren?
U kiest zelf, soms al in het voorgesprek met de betrokkenen, waar de overledene opgebaard gaat worden. De overledene kan thuis, bij een naaste of in een rouwcentrum opgebaard worden.

Opbaren thuis
Opbaren thuis neemt de laatste jaren een grote vlucht. Voor veel mensen is het een prettig idee dat hun dierbare na de schok van het overlijden nog enige tijd thuis is. Vaak ook is het de vooraf uitgesproken wens van de overledene nog enige tijd thuis te blijven. Opbaren thuis kunnen wij op verschillende manieren, geheel naar uw wens, vorm geven. Als iemand thuis blijft kan dat op een bed, een opbaarplank of in een kist. Het opbaren van een overleden dierbare is een laatste periode van nabij zijn, van afscheid nemen, van zien en voelen. Samen met u creëren wij een sfeer die past bij de overledene. U kunt elk moment van de dag en naar eigen behoefte bij uw dierbare zijn. Zo is er gelegenheid voor ontmoeting en troost.

Opbaren thuis met koeling
Bij opbaren thuis maken wij gebruik van een koelelement. Op deze manier kan de overledene op de gewenste, vaak favoriete plek worden opgebaard op een manier die bij de persoon en de nabestaanden past.

Opbaren thuis met lichte balseming
In plaats van opbaring met koeling kunt u ook kiezen voor een lichte balseming. Dit heet thanatopraxie. Deze lichte balseming kan thuis of elders worden uitgevoerd. Onafhankelijk van de binnen/buiten temperatuur, kan de overledene op elke gewenste plaats opgebaard worden. Er is dan geen extra koeling meer nodig in de week voorafgaande aan de uitvaart.

Opbaren thuis boven graszoden
Een natuurlijke manier van koelen is het opbaren boven graszoden. Verse graszoden worden onder het bed, de opbaarplank of de kist gelegd en regelmatig besproeid met water waaraan fijngemalen bergkristal en rozemarijn badmelk is toegevoegd. Er wordt voldoende warmte aan de omgeving onttrokken om de overledene koel te houden. Er ontstaat een aangename omgeving: een voelbare sfeer van vrede en stilte. Zo kan de ziel van de overledene rustig het lichaam loslaten en overgaan.

Opbaarthuisje
Soms is opbaren in huis niet mogelijk. Om toch de gewenste nabijheid te creëren bieden wij het opbaarthuisje. Een mooie, eenvoudige blokhut wordt in een paar uur tijd in uw tuin geplaatst. Deze kunt u naar eigen inzicht inrichten. Zo ontstaat een knusse eigen ruimte voor de overledene. Het opbaarthuisje kan ook geplaatst worden in een grote bedrijfsschuur als dat de eigenheid van de overleden onderstreept.

Opbaren in een rouwcentrum
Het kan zijn dat thuis opbaren om praktische redenen niet mogelijk is, of dat men voor opbaren buitenshuis kiest. Wij zoeken dan in uw omgeving een geschikte ruimte die bij uw wensen past. Ook hier kunt uw eigen sfeer creëren.